Home/Algemeen/Dakkapel bouwen ? Check de regels

Dakkapel bouwen ? Check de regels

Een dakkapel zomaar op je dak zetten is dat wel een goed idee……

Een dakkapel bouwen kan de manier zijn om wat extra meters toe te voegen aan je huis. Maar het plaatsen van een dakkapel of nok verhoging gaat niet zomaar. Het is een hele investering en je hebt te maken met flink wat regels en vergunningen.

Die vergunningen zijn er niet voor niets. Wanneer je een dakkapel of nok verhoging wilt plaatsen, mag je omgeving hier niet onder lijden. Want laten we wel zijn: geen van de buren zit te wachten op een meterslange groene dakkapel langs de volledige breedte van het huis.

Voor- of achterkant?

De regelgeving in het kort: wie volgens de regels een dakkapel aan de achterzijde van een huis wil plaatsen, kan dit vaak vergunningsvrij doen. Maar wie een dakkapel wil plaatsen die grenst aan een openbaar toegankelijk gebied (zoals een weg, openbaar groen of water) zal eerst toestemming moeten vragen. Datzelfde geldt voor het bouwen van een dakkapel aan de voorkant van de woning.

Vergunningsvrij bouwen

Goed nieuws: door een goed bouwkundig advies van de vakkundige mensen van Liancobouw, geven wij u wat tips en tricks over  vergunningen. Wanneer een dakkapel voldoet aan de hieronder genoemde voorwaarden, mag de dakkapel vergunningsvrij worden geplaatst. In sommige uitzonderlijke gevallen mag je ook vergunningsvrij een dakkapel aan de voorzijde van je huis plaatsen, maar het is verstandig dat eerst goed bij de gemeente te checken.

In de volgende gevallen mag je een dakkapel vergunningsvrij aan de voorkant plaatsen:

Hoe weet ik of ik vergunningsvrij mag bouwen?

Voldoet uw toekomstige dakkapel aan de vast gestelde eisen? Doe dan eens vergunningcheck op Omgevingsloket.nl. Neem bij twijfel áltijd contact op met de gemeente waar u woont. ‘Eén telefoontje naar de gemeente kan je maandenlange ellende en veel geld besparen.’

Vergunning nodig?

Wie een vergunning moet aanvragen, moet bij de gemeente zijn. Elke gemeente heeft een welstandsnota opgesteld waarin regels staan opgesteld. Die regels kunnen per gemeente, maar ook per wijk verschillen. Vaak moet een dakkapel bij de architectuur van de woning zelf. Als je een zelfde type woning hebt, ben je dus verplicht om zo’n zelfde dakkapel erop te zetten.

Verzoek indienen

Een verzoek voor een omgevingsvergunning doe je net als je vergunningscheck via Omgevingsloket.nl of via de website van je gemeente. Doe de aanvraag zo volledig mogelijk: mochten er stukken ontbreken bij de aanvraag, dan zal de gemeente dit schriftelijk laten weten. Ook het aanleveren verschilt per gemeente. De meeste gemeente nemen genoeg met een tekening die door uzelf gemaakt is, andere gemeente vereisen een tekening die gemaakt is door een architect met verschillende detailleringen erbij.

Vervolgens legt de gemeente jouw bouwplan voor aan de welstandscommissie. Aan de hand van de welstandsnota wordt bepaald of jouw dakkapel wel binnen de directe omgeving past. Zo wordt er gekeken naar materiaal, vorm en kleur. Ook wordt het getoetst aan de technische eisen van het Bouwbesluit. Na het indienen van je aanvraag is de gemeente verplicht binnen 8 weken te laten weten of je de omgevingsvergunning wel of niet krijgt. Dat hoeft lang niet altijd 8 weken te duren.

Geen toestemming, toch bouwen?

Je hebt altijd van die types die de regelgeving aan hun laars lappen en zonder toestemming beginnen met bouwen. Dat is niet heel erg slim. ‘Je hoeft niet bang te zijn dat je dakkapel direct wordt afgebroken, maar er volgt wel een slepend proces. Eerst krijg je een legalisatieonderzoek voor je kiezen, om te kijken of je in aanmerking komt voor een vergunning. Zo niet, dan moet de dakkapel eigenhandig verwijderd worden. Gelukkig gebeurt dat niet zo vaak.’

Nu een goede aannemer zoeken.

Wij van Liancobouw uit Dordrecht hebben in het verleden al vele dakkapellen mogen plaatsen. Wij kunnen voor u het gehele traject uit handen nemen. Van vergunningsaanvraag tot oplevering. Wij houden u als klant erg betrokken bij de voorbereidingen en tijdens het bouwen. Wij werken samen met een architect die voor ons de vergunningen regelt. Zodra deze binnen is, kan het vakkundige team van Liancobouw gaan beginnen met het bouwen van de dakkapel.

 

Contact ?

Voor meer informatie neem dan eens vrijblijvend contact met ons op; info@liancobouw.nl 

2017-12-25T20:25:10+01:00december 25th, 2017|Algemeen|Reacties uitgeschakeld voor Dakkapel bouwen ? Check de regels