Duurzaam bouwen is een trendy woord geworden. Vaak wordt er geen recht gedaan aan de werkelijke duurzaamheid maar dient het meer een economisch doel.  Wij van Liancobouw het bouwbedrijf in Dordrecht helpt u graag verder.

Duurzaam bouwen.

Duurzaam bouwen staat voor het nastreven van een ideaal evenwicht tussen ecologische, economische en comfortbelangen zonder het voortbestaan van grondstoffen voor de toekomst aan te tasten. De termen “duurzaamheid” en “duurzaam gebruik” vinden hun oorsprong in de bosbouw. Daarin is om de bosbouw zodanig te beheren dat er niet meer onttrokken wordt dan dat door natuurlijke aanwas vanzelf weer bij zou komen.

 

Duurzaam bouwen: “traditioneel” wordt ongeveer 20% van de uitstoot van een nieuwbouwwoning veroorzaakt door winning, productie en transport van bouwmaterialen. De overige uitstoot wordt veroorzaakt door verwarming, koeling, watergebruik en installaties. Sinds de invoering van de EnergiePrestatieNorm (EPN) in 1995 is de nieuwbouw de helft zuiniger met energie geworden. Voor 2020 is het streven naar energieneutrale woningen, wat zou betekenen dat de milieubelasting van bouwmaterialen ineens de grootste “vervuiler” van de nieuw gebouwde woning is.

Duurzaamheid valt onder te verdelen in:
  • levensduur
  • energieverbruik
  • ecologisch verantwoord
  • comfort

Levensduur houtskeletbouw

Onderzoek van diverse universiteiten heeft aangetoond dat het bij traditionele woningen uit baksteen of houtbouw om even duurzame bouwmethodes gaat met een minimum levensduur van 75 jaar (in juni 2012 werd de oudste woning van Amsterdam ontdekt, dit houten huis dateert uit de vijftiende eeuw!

Energieverbruik

Het houtskeletbouw wat Liancobouw plaatst kenmerkt zich door uitstekende energieprestaties. De RC waarden kunnen oplopen voor het dak tot 6,3 en voor de wanden en gevels 6,2 RC waarde. Ook werkt Liancobouw met triple/drievoudig glas. Dit in combinatie met de perfectie hoe wij uw nieuwbouw lucht/tocht dicht maken, (dichten van alle naden en kieren.) Kortom, voor een energie neutrale woning bent u bij Liancobouw op het juiste adres.

Ecologisch verantwoord

Houtskeletbouw bestaat voor het overgrote deel uit hout. Wij gebruiken uitsluitend gecertificeerd hout afkomstig uit de bossen, waar op verantwoorde wijze bosbouw plaatsvindt. Houtskeletbouw is de bouwmethode waar minimaal gebruik gemaakt wordt van cement. De cementindustrie geldt als één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. De schatting is dat deze industrie verantwoordelijk is voor ca. 10 % van de wereldwijde CO2 uitstoot.

Comfort

Het comfort niveau in een houtskeletbouw woning ligt op een hoger niveau dan in betonnen woningen. Gevoelsmatig wordt dit veroorzaak doordat hout van nature een “warm” product is met goede isolerende eigenschappen, waar beton vaak kil en koud aanvoelt. Ook op akoestisch vlak komt dit tot uiting omdat een houtskeletbouw woning geluid absorbeert, waarbij in andere bouwmethodes vaak een klankkast ontstaat.

Een houtskelet nieuwbouw is volledig recyclebaar!

Houtskeletbouw is de toekomst als het gaat om duurzaam bouwen en komt optimaal tegemoet aan:

  • ecologie / milieu
  • efficiency, prefabricage onder geconditioneerde omstandigheden
  • klantgericht / maatwerk eventueel onder architectuur
  • comfortabel
  • hoge isolatiewaarden, energiezuinigheid

Wilt u meer weten over duurzaam bouwen ?  Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.