Hoe repareer ik houtrot?

Het is weer lekker weer buiten, dus komen wellicht bij u de kriebels om de boel eens flink te gaan schilderen. U begint met schuren en komt houtrot tegen, natuurlijk wilt u, dat het resultaat van uw schilderwerk spectaculair zal zijn. U zult dus het houtrot moeten repareren. Vaak is houtrot een van de klussen die langere tijd wordt uitgesteld omdat er vaak wordt gedacht, hoe repareer ik dit? Houtrot ontstaat als er vocht en zuurstof bij het hout kunnen komen. Indien u houtrot niet tijdig behandeld, kan de schade flink oplopen. Wij van Liancobouw zijn specialist in het herstellen van houtrot maar als u ons stappenplan volgt kunt u het houtrot uitstellen of gemakkelijk zelf herstellen. Nieuwsgierig? lees dan snel verder!

 

Inspecteren van het hout.

Voordat u het houtrot gaat behandelen, moet u het uiteraard wel eerst vinden. Het houtrot kunt u zien door verkleuringen of zwakke plekken in het hout. Ook kunt u houtrot aantreffen als er scheuren in de verf zitten. Tijdens deze inspectie kunt u het beste met een schroevendraaier of iets met een punt enkele plekken testen, zorg dat u de hoeken en verbindingen niet overslaat.

 

De oorzaak ontdekken van het houtrot.

Voordat u het houtrot gaat herstellen is het zeker van belang dat u weet waar het houtrot vandaan komt. Zo kunt u voorkomen dat het na de reparatie weer met houtrot te maken krijgt. Een veel voorkomende oorzaak is bijvoorbeeld dat er op de onderdorpel geen ventilerende glaslatten zijn gemonteerd. Het vocht wat door ondeugdelijk kitwerk naar beneden zakt blijft onder de glaslat zitten en heeft zo de kans om bij de schroeven of spijkers het hout in te trekken. De meeste oorzaken kunt u eenvoudig verhelpen.

 

Nu kunt u het houtrot zelf repareren.

Allereerst begint u met het afdekken van de waardevolle spullen of tuin. Als u dit gedaan heeft kunt u de slechte plekken uit het hout frezen met een stiftfrees of netjes uitzagen. Als het kleine houtrot betreft kunt u het ook met een steekbeitel verwijderen. Na het verwijderen van de slechte stukken is het noodzakelijk dat u alles goed stofvrij maakt, te veel stof of zaagsel kunnen uiteindelijk weer lekken in het hout zijn.

Vaak is een houtrot reparatie pasta op basis van twee componenten en moet dit worden voor gestreken. In dit geval maakt u een mengsel aan met component A en B roert u dit goed door en strijkt u het hout waar de houtrotreparatie plaatsvindt goed voor. Afhankelijk van het materiaal wat u gebruikt is het noodzakelijk dat u het laat intrekken in het goede hout. U zoekt de reparatie spullen vast erbij. Na enige tijd kunt u ook deze componenten aanmaken. Zorg voor goede en schone plamuurmessen. Nadat er goed gemengd is kunt u beginnen met het goed volstoppen of lamineren van uw reparatie. Wanneer u tevreden bent met het resultaat kunt u uw spullen opruimen en kunt u de reparatie laten drogen, en goed schuren. Na het schuren kunt u, uw schilderwerk vervolgen.

Uitfrezen van slechte stukken hout

 

Ziet u het zelf niet zitten?

Het kan uiteraard ook voorkomen dat het houtrot zo groot is dat u het zelf niet ziet zitten om te repareren, of u wilt het vakkundig gerepareerd hebben. In dit geval is het verstandig om de juiste en betrouwbare mensen te vinden. Wij van Liancobouw zijn al vele jaren specialist in het herstellen en saneren van uw houtrot. Wij zijn veel werkzaam in de regio Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik Ido Ambacht, Ridderkerk, Rotterdam of zelfs in Brabant. Wanneer u het herstel aan ons uitbesteed bent u ervan verzekerd dat u er weer jaren tegenaan kunt. En dat de houtrot problemen vakkundig en onzichtbaar zijn opgelost.

Heeft u houtrot en zoekt u een eerlijk en betrouwbare partij die dit werk vakkundig kunnen uitvoeren? Neem dan gerust contact met ons op. Wij van Liancobouw in Dordrecht zijn een erkende en gecertificeerd specialist in het herstellen van houtrot in en rondom uw woning.